Есенна научна среща на Българското дружество по белодробни болести

На 24 и 25.10.2015г. се проведе традиционната Есенна научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) в Златни пясъци край Варна. 200 лекари специалисти от страната и чужбина взеха участие в събитието. Темата на форума тази година беше „Медицина на съня и неинвазивна вентилация“. Научната програма бе открита от председателя на БДББ доц. д-р Диана Петкова от Университетската болница „Св. Марина“ – Варна и МУ-Варна, която приветства участниците с добре дошли и ги въведе в тематиката на събитието с примери за възприемането ролята на съня от учени и артисти през вековете.

От гост-лекторите пръв на трибуната излезе проф. Клаудио Басети от Швейцария – едно от най-големите имена в областта на медицината на съня, инициатор, създател и председател на Европейската асоциация по сън и хронобиология. Лекции в рамките на форума имаха още заместник-директорът на Inselspital в Берн, Швейцария, проф. Матиас Гугер, проф. Никола Шикилоне, президент на Италианското дружество по белодробни болести, д-р Себастиан От, д-р Ане Катрин Брил и Даниела Вис от Швейцария, Адам Хавкин от Великобритания. В рамките на Есенната научна среща се проведе и модул за практическо обучение, в който участие взеха световните лидери в областта на апаратите за неинвазивна вентилация.

Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. По последни данни 10% от населението на страната страда от това заболяване.

Медицински център „Тара“ е  пионер в лечението на обструктивната сънна апнея във Велико Търново. Центърът разполага с единствената в град Велико Търново и региона апаратура за диагностика на болни с Обструктивна сънна апнея с последващо прецизиране и уточнение на лечението, което е индивидуално за всеки един пациент. Болните с това заболяване, които са започнали назначеното лечение периодично се наблюдават и проследяват от специалистите в центъра. При нужда се променят настройките на апарата с оглед по-правилно и ефективно лечение на пациента. Предлага се и доставка без оскъпяване на CPAP и BPAP апарати на немската фирма Weinmann, които са с доказано качество, тригодишна гаранция и пълно сервизно обслужване, гаранционно и извън гаранционно.