Моя шестгодишен опит в диагностиката на сънната апнея

Баща ми беше първия пациент който наблюдавах с прояви на сънна апнея в далечната 1994г, когато единици бяха чували тази диагноза. Мъчително е да виждаш как по време на сън някой спира да диша и да чакаш кога ще поеме въздух и дали ще започне отново да диша. Бях лично заинтересована да се запозная с проблема. Случаят при него отдавна е решен. Вече много години той успешно се лекува с СРАР.

С течение на времето виждах много пациенти със заболяването на моя баща, които се лутаха от лекар на лекар без да могат да стигнат до решение на проблема си. С откриването на Медицински център Тара в началото на 2014г. започнахме да се занимаваме с диагностика и лечение на сънна апнея. Натрупахме голям опит. Имаме повече от 550 пациенти, които са провели диагностично изследване и около 90% от тях се оказаха със сънна апнея, такава степен, която налага лечение с апарат. Смятам, че правилното разчитане и интерпретиране на записа на съня от лекар с достатъчно добър опит е в основата на успешното лечение. Лекарят специалист е този, който ще определи дали лечението ще се провежда с СРАР или с BPAP, той ще го настрои с подходящите параметри, така, че да се получи максимално добър ефект от лечението и в същото време комфортно да се понася от пациента. Сега от дистанцията на времето мога да кажа, че си заслужаваше. За този период имаме около 150 активни пациенти, който се лекуват и проследяват редовно в центъра. Ние се грижим те да се чувстват добре и да живеят пълноценно.

През годините не сме спирали да се учим и обогатяваме знанията си по проблема. Участвахме в няколко международни интердисциплинарни срещи и симпозиуми по проблемите на сънната апнея. Успешно завършихме курс в Университетска болница по белодробни болести гр. София, където под ръководството на доцент Ямакова – един от най-добрите специалисти по проблема на неинвазивната вентилация навлязохме в тънкостите на лечението с BPAP. Това е лечение за пациенти, които са пропуснали ранната диагностика и лечение на Сънната апнея и в резултат на това вече имат множество хронични заболявания – сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения, преживени инфаркти и инсулти, захарен диабет, дихателна недостатъчност. Всичко това често е в съчетание с голямо наднормено тегло, тежко нарушение на съня с множество събуждания, до невъзможност за нормален сън в легнало положение. Това е огромен шанс за тях и предизвикатлство за нас да успеем да им помогнем да имат нормален живот и нормален нощен сън. Смея да твърдя, че успяваме и вече имаме добър опит и в тази насока. Редовното проследяването на тези пациенти е още по-важно за да бъдат заболяванията им стабилни и да не се допусне влошаването им във времето. Редовния преглед на записа на дишането от BPAP-а ни дава възможност правилно и навреме да реагираме и при нужда да променим параметрите, така че да се получи най-добрия ефект от лечението.

Продължаваме да работим и да се учим за да бъдем максимално полезни на нашите пациенти.

Д-р Маринка Атанасова